Напрегнато очакване в Австрия преди утрешния предсрочен парламентарен вот. В навечерието на вота прогнозите дават преднина на Народната партия и на лидера й – най-младият кандидат за канцлер, 31-годишният Себастиан Курц.

Влиза в политиката една на 21 години и прави главоломна политическа кариера. Сравняват го с Еманюел Макрон заради харизмата и решителността му. Той е начело на политическата сила едва от юли, а до скоро беше и външен министър. Определян е като политика, който затвори Балканския път на бежанците и е най-остър в думите си към Турция, но някои виждат популизъм в изказванията му.

Борещият се отново за канцлерския пост социалдемократ Кристиан Керн залага на икономическия прогрес. Дни преди вота, обаче, шефът на предизборната му кампания подаде оставка заради скандал за фалшиви новини срещу друг кандидат.

Лидерът на крайно дясната Партия на свободата – Хайнц-Кристиан Щрахе, заложи на темата "миграция", но смекчи тона. Не говори и за излизане от ЕС или за превръщането на Виена в Истанбул.

След часове австрийците ще решат кой ще влезе в новия парламент и кое ще е новото лице на страната. Интригата е кой ще бъде втори-  социалдемократите или крайнодесните. И двете партии са с изравнени шансове според последните прогнози. Затова не е изключено в ново правителство на страната да влезе крайнодясната Партия на свободата.