Австрия започна масирани провеки по пътищата за трафиканти на бежанци. Само в първите часове на акцията бяха открити над 200 нелегални имигранти, а петима каналджии - арестувани.

Проверителните пунктове са разположени на основните пътища по границата с Унгария. Акцията причини огромни задръствания, като на места колоната е дълга над 20 километра.

„Следим за различни видове превозни средства - малки камиони, бусове, а след инцидента от миналата седмица, проверяваме всички хладилни камиони”, заяви Хелмут Марбан, говорител на австрийската полиция.

Унгария продължава с операциите срещу трафикантите на хора. Четвъртият българин, задържан във връзка с камиона-кофчег, ще отговаря по обвинения за нелегалното превозване на бежанци, за което го грозят до 16 години затвор и отделно - обвинения в убийство на 71 души по австрийските закони.

В същото време Унгария е обект на остри критики от Западна Европа, заради политиката си да възпира бежанците. Кризата с нелегалните имигранти ще бъде основна тема на извънреден съвет на вътрешните министри от Евросъюза на 14 септември.