Новото австрийско правителство – коалиция на десницата и крайната десница, положи днес клетва пред президента на републиката Александър ван дер Белен в двореца „Хофбург“ при засилено полицейско присъствие.

Новият кабинет е оглавяван от 31-годишния Себастиан Курц. Новият канцлер от консервативната Австрийска народна партия е най-младият правителствен ръководител в света. Вицеканцлерът е Хайнц-Кристиан Щрахе, водачът на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Тя има шестима от общо 13 министри.

Снимка: Reuters

Ван дер Белен призна, че някои са скептични и дори враждебно настроени към новото управляващо мнозинство. „Но при демокрацията е така“, коментира той.

Снимка: Reuters

Президентът призова новото правителство да държи сметка за австрийската история – както за положителните, така и за мрачните ѝ страници, да зачита правата на малцинствата и на хората с различно мнение.

Около 1500 полицейски служители се грижеха за реда около президентството на републиката. Голям участък от центъра беше блокиран със заграждения, забраняващи придвижването на граждани и превозни средства. Междувременно от точки в града към двореца се придвижваха многочислени демонстрантски потоци, които се събраха на обща демонстрация срещу новия кабинет недалеч от двореца. Протестиращите носеха плакати: „Нацистите вън!“ и „Смърт на фашизма!“.

Снимка: Reuters

Внушителни сили за сигурност ограничиха демонстрацията в рамките на „Хелденплац“ (Площада на героите). На това емблематично място за австрийската история през 1938 г. Хитлер произнася реч, с която обявява аншлуса (присъединяването на Австрия към Германия).

Снимка: Reuters

Предишното издание на коалицията Австрийска народна партия/Австрийска партия на свободата с ръководители Волфганг Шюсел/Йорг Хайдер, което положи клетва пред президента през 2000 г., беше посрещнато с многолюдни антиправителствени демонстрации. Тогава беше блокиран целият площад пред президентството и се наложи правителството да използва подземен коридор, свързващ сградата на канцлерството със сградата на президентството. Тази година бяха взети мерки това да не се случи. Присъствието на същата крайнодясна партия в австрийското правителство преди 17 години стана повод държавите от ЕС да замразят отношенията си с Виена за девет месеца.

Първото задгранично посещение на Курц ще е в Брюксел, той ще бъде приет от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер утре в 22:00 ч. наше време, съобщи говорител на институцията.

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск пожела успех на новото правителство на Австрия. В поздравителния адрес той изрази приветствия от името на всички държавни и правителствени ръководители в ЕС. „Вярвам, че австрийското правителство ще продължи да играе конструктивна и проевропейска роля в ЕС“, каза той. По неговите думи това е още по-важно, след като Европейският съвет по-пряко навлиза в чувствителни разговори по въпроса за дневния ред пред Общността.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джовани Питела пък заяви, че не изключва налагането на санкции на Австрия. „Разтревожени сме от завоя на Австрия към крайната десница. Дълбоко сме загрижени, че крайната десница присъства в новото правителство във Виена“, посочи Питела в своето изявление. По неговите думи правителство с крайнодесни може да доведе до опасни последици.