Red Bull X-Alps е от най-тежките приключенски надпревари и тази година е в своето осмо издание. 31 атлети започнаха изпитанието на 2 юли в Залцбург. За целия курс от състезанието те ще изминат 1138 километра през Алпите.

По пътя си представителите на 20 националности ще направят общо 7 спирки в 7 различни държави, финиширайки в Монако. За първи път тази година има и спирка на връх Триглав в Словения. Състезателите спират още и в Гайзберг и Лермос Тирол, Австрия, Кимзее в Германия, Монте Балдо в Италия, Матерхорн в Австралия и Пеил във Франция.

През годините състезанието е привличало най-добрите приключенци от целия свят. Трасето е изпитание не само на физическата подготовка, но и на волята. Изискват се умения по парапланеризъм и много издръжливост. На ден състезателите изминават по 100 километра алпийски терен пеша, изкачвайки се на хиляди метри, които също така и прелитат.

Целият преход се следи на живо с онлайн проследяване, което може да бъде видяно от цял свят по Интернет. Така милиони зрители стават съпричастни на похода.

През летните месеци климатът в Алпите се мени постоянно, затова тактическото планиране е от първостепенна важност. Всеки състезател има на разположение човек, който да отговоря за стратегията и хранителния му режим преди и по време на похода.

Снимка: EPA

За последен път алпийските авантюристи се състезаваха през 2015 г. Тогава 19 oт 32-мата планеристи стигнаха до крайната цел. Тази бройка включва и 12 новобранци, сред които атлети от Корея и Нова Зеландия.

Тази година най-многобройни са представителите на Франция – 8, Австрия е с четирима представители, а Щатите, Италия, Германия и Швейцария с по двама.

Кристиян Маурер от Швейцария спечели тура през 2015 г. за време от 8 дни, 4 часа и 37 минути. Така той беляза четвърта поредна победа.

Мауер и тази година е водач. Дали ще подобри рекорда си? Остават броени часове до развръзката.