Преговори в последната минута текат в момента между Атина и Брюксел в опит за постигане на споразумение, съобщи гръцки представител, цитиран от Ройтерс. "Има инициативи", каза само източникът, без да посочва подробности.

Днес изтича крайният срок, в който Гърция трябва да плати дълга си от 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е говорил по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейската централна банка Марио Драги, съобщи представител на гръцкото правителство.

По-рано гръцки медии предадоха, че правителството обсъжда предложението, отправено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник вечерта.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче попари надеждите за споразумение в последния момент, като каза, че не й е известно да има ново предложение към Гърция от страна на председателя на ЕК.

По думите й последното предложение на Комисията, за което тя знае, е от петък. Меркел, цитирана от АП и ДПА, посочи, че вратите са отворени за преговори с Гърция, но че няма индикации за пробив в последната минута. Тя обаче изтъкна, че "линиите за комуникация с Гърция няма да бъдат прекъснати", дори и спасителната програма да приключи.

 

Гръцкият вестник „Катимерини” съобщи, че гръцкият кабинет е отхвърлил предложението, но телевизия ERT предаде, че то се дискутира на най-високо ниво в Атина.

Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че се надява на споразумение с кредиторите. Той обаче беше категоричен, че Гърция няма да плати 1,6 млрд. евро на МВФ.

Преговорите между Гърция и кредиторите се провалиха миналата седмица, което доведе до затваряне на гръцките банки.

За неделя, 5 юли, е насрочен референдум за това дали страната да приеме условията на кредиторите.

Европейските лидери предупредиха, че при отхвърляне на предложението Гърция ще трябва да напусне еврозоната, въпреки че премиерът Алексис Ципрас заяви, че не иска това да се случва.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер