Премиерът на Израел очаква в сравнително кратки срокове България да обяви резултатите от разследването на атентата в Бургас. Терористичният акт от 18 юли беше сред темите на срещата на президента Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Тел Авив, с израелския министър-председател.

"Атентатът в Сарафово има същия произход като нападенията срещу Израел от южната ни граница (бел. ред. - Ивицата Газа и Западния бряг), категоричен бе Бенямин Нетаняху. Той отново изказа тезата си от деня на атентата, че зад взрива в Бургас, при който загинаха петима израелски граждани и един български, стои Иран.

„Тази атака идва от южната ни граница и Газа, но зад нея стои Иран, който подкрепя „Хизбулла”. Иран подкрепя нападението на „Хизбулла” в България. Иран подкрепя терористичните атаки срещу нас от Газа и ние трябва да се борим много сериозно”, подчерта израелският премиер.

Президентът Плевнелиев заяви, че България „събира доказателства и сме сигурни, че ще успеем да посочим на света с доказателства тези, които са причинили бомбената атака”.

Израел и България са единни, че наложените миналата година икономически санкции срещу Иран трябва да се съчетаят с дипломатически усилия, заради опасността, ако Иран развие ядрения си потенциал, да се превърне в глобална заплаха.

Българските власти отказват упорито каквато и да е информация по хода на разследването. Вече трети месец правителството уверява, че разплитането на случая се води от българската прокуратура, а службите на Израел, САЩ и Великобритания, както и Интерпол са в ролята на помощници, припомня btvnews.bg .

В същото време София е доста предпазлива и отказва да посочи Иран и Хизбулла като виновници за атентата. Подобно несъгласие с тезата на Тел Авив изрази и премиерът Бойко Борисов при посещението си в Израел преди малко повече от месец. Вътрешният министър Цветан Цветанов също няколкократно отказва да посочи набелязания от Израел виновник. През септември обаче той заяви, че МВР знае коя е групировката, виновна за атентата, но отново отказа да я назове.
 


  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти