Атентаторите от Брюксел планирали атаката си в Париж. В хода на разследването на белгийската връзка в парижките атенатати от 13 ноември миналата година, властите в Белгия арестували ключови лица от терористичната мрежа.

"Множество елементи от разследването сочат, че терористичната група първоначално е имала намерение да нанесе нов удар по Франция. Изненадани от бързите действия на разследващите, са взели решение да насочат атаките към Брюксел", се казва в изявление на белгийската прокуратура.

Междувременно един от арестуваните при последните спецоперации в Брюксел е признал, че е третият атентатор от летището. Мохамед Абрини стана известен като "мъжа с шапката". Негов портрет и кадри как се движи из Брюксел бяха разпространени от белгийската полиция с цел да бъде по-бързо заловен.

Разследването на мащабната терористична мрежа в Европа продължава при засилени мерки за сигурност, след като белгийските власти откриха чертежи на сградата на правителството в един от обискираните апартаменти на ислямистите.