Заподозреният за атентата в Берлин тунизиец Анис Амри е минал през Франция, преди да пристигне на централната гара в Милано около 1 ч. тази сутрин, каза началникът на миланската полиция Антонио де Йесу, цитиран от Асошиейтед прес.

Голямата въпросителна е как той се е придвижвал в Европа без никой да го види. Не е ясно как е преминал от Германия във Франция, каза специалният пратеник на bTV в Берлин Кристина Баксанова.

Италианските власти вече съобщиха, че 24-годишният Амри е бил застрелян няколко часа по-късно пред друга гара в предградие на Милано, след като открил огън по полицаи, които му правели проверка за самоличност.

Подозренията им били предизвикани от това, че гарата била затворена по това време.

Германските полицаи, които са го заловили, са били новобранци. Те не са подозирали кой стои пред тях.

Стана ясно също, че 8 часа след атентата той все още е бил в Берлин и е влязъл в джамията, която полицията щурмува вчера. Днес „Ислямска държава” разпространи видео, в което той се кълне във вярност на групировката.

Амри „сигурно е минал през Франция”, каза Де Йесу, но отказа да даде подробности за маршрута на тунизиеца, аргументирайки се с продължаващото разследване.

В сряда германските власти издадоха европейска заповед за задържане на Амри, след като бе установено, че той е главният заподозрян в нападението с камион на коледен базар в Берлин, в което бяха убити 12 и ранени 56 души.

Вече са идентифицирани всички жертви на атентата - шест мъже и шест жени са германци. Другите са от Чехия, Израел и Италия и шофьорът на автобуса, който е от Полша.

Мерките за сигурност в Германия остават засилени. Разследването продължава, защото не е ясно дали не е имало хора, които са помогнали на терориста.

Във връзка с новите данни от разследването лидерката на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен заяви, че преминаването на Анис Амри в Милано през Франция е свидетелство за краха на Шенгенското пространство, предаде ТАСС.

„Виновникът за ислямисткия терористичен атентат в Берлин бе убит днес в Милано, в Италия. Както се уточнява, той може да е пристигнал там с влак от Франция. Това бягство през най-малко две или три страни е симптом на тоталния крах в областта на сигурността в Шенгенското пространство”, се казва в изявление на Льо Пен.

Случаят с берлинския терорист за пореден път показва, че е необходимо да се върне контролът по вътрешните държавни граници в Европа, смята Льо Пен и обеща, че ако спечели президентските избори във Франция догодина, ще върне „пълния контрол над суверенитета и националните граници и вследствие на това се сложи край на Шенгенските споразумения”.

Вижте още във видеото: