Атентаторът от Ансбах се е оплакал в писмо от полицейско насилие в България.

27-годишният сириец е описал в писмо защо се страхува да бъде върнат в нашата страна, съобщават германските медии. Те отбелязват, че истинността на твърденията не може да бъде доказана. Писмото е предоставено от неправителствена организация на германски политик от партията на Левите.

Мохамед твърди, че през Турция е влязъл в България през юли 2013 година и е продължил към Сърбия, но на границата е заловен. Твърди, че е бил пребит от български полицаи, защото отказал да даде отпечатъци. Два месеца е държан в единична килия. След ареста е преместен в бежански лагер.

Сириецът пише още, че не е получил медицинска помощ, а е имал нужда от такава. При въздушно нападение в родния му град Алепо е ранен и имал метални частици в ръцете и краката. Затова със самолет успява да стигне до Австрия, където е опериран.

След възстановяване му австрийсиките власти подготвяли връщането му в България, но мъжът успява да избяга и да стигне в Германия, където отново подава молба за статут на бежанец.

Кога 27-годишният Мохамед се е радикализирал все още не е ясно. При обиска в жилището му в Ансбах бяха откриха големи количества материали и вещества, използвани за направата на взривове, които според експерти по антитероризъм няма как да останат скрити. Това доведе до критики срещу управлението и контрола в центровете за бежанци във федералната република, но и отношенията между бежанците в тези центрове.

Преди месец подобен казус с контрола в местата за настаняване на мигранти имаше и при предотвратения атентат в Дюселдорф.