Атентатът в Петербург: Провал на службите, но и победа на човешкия дух
Какво видяха специалните пратеници на bTV Новините
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    1
След атентата в ПЕтербург
Снимка: bTV

От три дни Юлия Волуева е най известният човек е Санкт Петербург. При взрива в метрото спасила няколко човешки живота.

В Социалните мрежи се появили снимки  как тя помага и за часове хиляди хора споделили това, което е направила.

На 3 април Юлия се връщала от интервю за втора работа. В метрото видяла дим и паника: „В началото нищо не разбрах, хората избиваха прозорците, бяха окървавени а вратите на вагона бяха изпънати навън. Те бяха затворници в този вагон”.

Футболистите на "Зенит" Санкт Петербург: Тероризмът няма да ни сломи! (ВИДЕО)Играчите на клуба предприеха символично пътуване с метрото в града

От 16 години Юлия е лекар в хирургия. Решила, че съдбата я е довела: „Реакцията ми беше - ти къде тръгна? Ти си медик и нямаш право да си тръгнеш”. Двама умират пред очите й, другите успява да спаси.

Юлия помага на ранените с часове, казва че дори не е мислила, само е действала. Страхува ли се? „От съдбата си не можеш да избягаш. Човек предполага, а господ разполага”.

През погледа на пратениците на bTV

Красив, величествен, имперски – такъв е Санкт Петербург за оператора на bTV Новините Александър Осиченко. Той 13 години е живял в града, за да се върне в него преди дни като част от екипа на телевизията, който отразяваше последиците от атентата.

„Видях белезите на терора, но видях и хората, които мъжествено преживяват тази случка, това ме впечатлява”, сподели той в студиото на „Тази неделя”. По думите му първосигналната реакция при такъв атентат е да избягаш, докато в Питер хората са оставали на мястото на взрива или са се връщали – за да помогнат на ранените.

След атентата в ПЕтербург
Снимка: bTV

Въпреки всичко, страх има. „Имаше моменти, в които се возехме в метрото, беше съвършено празно. Имаше задръствания горе, всички се бяха качили по колите си”, разказа репортерът на bTV Новините Десислава Ризова.

Защо културната столица на Русия се превърна в мишена на терористите? В Москва мерките за сигурност са много по-затегнати след атентати на аерогари и метростанции, припомни Ризова. Според наличната към момента информация, терористът от метрото е успял да влезе с две бомби в себе си, защото полицаят на входа е играел на телефона си и не му е обърнал внимание.

Продължава разследването на атентата в Санкт ПетербургНапрежението в града остава, каза специалният пратеник на bTV Десислава Ризова

„Колегите го коментират като провал на службите, затова сега се вземат компенсаторни мерки, които даже са прекалени”, посочи тя и даде пример с няколкото затваряния на метростанции по всякакви поводи.

Очакванията на специалните пратеници на bTV са жителите на Санкт Петербург да се върнат към нормалния живот, но да станат по-предпазливи: „Това беше демонстрация, че никой не е в безопасност”.

  • 0
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре