Атаката с камион срещу коледен пазар в Берлин, при която загинаха 12 души, предизвика силни реакции из цяла Европа и особено във Франция, която през лятото преживя подобно нападение в Ница. Тогава десетки хора загубиха живота си.

Световните лидери осъдиха терористичния акт в Берлин и изразиха подкрепата си за Германия. "И тук, във Франция са дадени всички инструкции да се вземат необходимите мерки за обезопасяването на всички места, където се събират хора, особено на коледните базари.", заяви френският президент Франсоа Оланд.

"Нашите служби за сигурност и разузнавателните си служби полагат изключителни усилия, за да гарантират сигурността ни. Както многократно съм повтарял през годините, само в Лондон наблюдаваме хиляди хора през цялото време. Но не трябва да бъдем прекалено самоуверени”, каза първият дипломат на Великобритания Борис Джонсън.

Новогодишните празненства и зарята в Брюксел в новогодишната нощ може да бъдат отменени след нападението в Берлин, съобщи общинската управа.

Кметът Иван Мейор уточни, че е направена ревизия на мерките за сигурност на коледните пазари и се били предприети "малки промени".

Въпреки инцидента в Берлин, европейските власти насърчават хората да излизат и да се забавляват по празниците.  И все пак призовават за бдителност, тъй като заплахата от нови терористични актове остава висока.