Докладът за атентата в Бургас, който българският външен министър Николай Младенов донесе в Израел, хвърля вината за инцидента върху "Хизбулла", съобщи израелската телевизия „Канал 2”.

Министърът пристигна на изненадващо посещение в страната, за да уведоми премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка в разследването на терористичната атака в Бургас, твърди медията. При нападението загинаха петима израелски граждани и българин.

Междувременно българският вътрешен министър Цветан Цветанов отпътува от София, за да осведоми европейските лидери за откритията на разследването. Новината означава, че Европейският съюз (ЕС) може скоро да признае "Хизбулла" за терористична организация, коментира "Канал 2".

От пресцентъра на МВР тази сутрин потвърдиха, че Цветанов е говорил в Дъблин за атентата, но под формата на „кратка актуална информация”.

Българският доклад сочи още, че Европол разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност. Докладът ще бъде оповестен до пет дни, съобщава още медията.

От външно министерство отричат

От българското Министерство на външните работи коментираха информацията като невяра. Говорителят на ведомството Весела Чернева заяви пред bTV, че Николай Младенов наистина е бил в Израел, но не е предавал доклад за атентата. Тя обясни, че са дискутирани двустранни въпроси и министърът не е говорил пред медии.

Публикациите в израелските медии се появяват в контекста на кулминацията на предизборната кампания, тъй като следващата седмица в Израел предстоят избори. До момента България не е посочила групировката като отговорна за атентата, независимо че израелският премиер Бенямин Нетаняху направи това в първите часове от взрива на бургаското летище.

Източници на bTV посочиха, че подробности от разследването ще бъдат представени официално на Консултативния съвет по национална сигурност при президента на 5 февруари.


  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти