Шофьорът на камиона, който прегази пешеходци по главната пешеходна улица на шведската столица Стокхолм „Дротнинггатан”, е извършил атентат, обявиха шведските служби за сигурност САПО, цитирани от Франс прес.

„Всичко показва, че става дума за терористичен акт”, каза и шведският премиер Стефан Льовен, цитиран от Ройтерс.

Има убити, има и много ранени, заяви пред АФП говорител на САПО.

Шведската полиция потвърди смъртта на трима души. Според репортер на шведското радио обаче загиналите са петима.

Камионът, с който бе извършено нападението, е собственост на компанията „Спендрупс”, но е бил откраднат, пише шведският в. „Афтонбладет”.

Снимка: EPA

Шофьорът разтоварвал стока, когато някой скочил в кабината, разказа Мортен Лит, представител на компанията собственик на превозното средство. Водачът на камиона не е пострадал.

По същия начин – с откраднат камион, беше извършена и атаката в Берлин в края на миналата година. Нападението в Ница на 14 юли пък беше извършено с камион, взет под наем. Нает беше и автомобилът, с който нападател се вряза в пешеходци в центъра на Лондон преди дни.

Свидетели разказват за стотина души, които са бягали пред камиона по пешеходната улица в Стокхолм, за да не бъдат прегазени от него.

Търговският център, в който той се вряза, е „Ахленс сити”, най-големият в шведската столица, пише италианският вестник „Кориере дела сера”.

Снимка: Reuters

По данни на в. „Дагенс нюхетер” в станцията на метрото „Фридхемсплан”, която е на няколко километра от улицата, на която бе извършено нападението с камиона, са отекнали изстрели.

Затворена е една линия на метрото – тази, която преминава през централната гара на Стокхолм. Зоната, където беше извършено нападението, се намира съвсем близо до там.

Съобщава се и заедин арестуван.

Вижте още какво разказва за ситуацията в Стокхолм Деница Йохансон: