Американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко днес ще се сбогуват с Международната космическа станция след рекорден 340-дневен престой на борда й.

След прощална церемония те трябва да се качат на борда на кораба „Союз”, скачен за МКС. Той ще се разкачи от станцията, ще се отдалечи от нея и два часа по-късно ще включи два пъти двигателите си, за да намали скоростта си и да влезе на околоземна орбита, преди да предприеме 53-минутно пътуване към Земята.

Кацането в степите в Казахстан е програмирано за 4:27 мин. по Гринуич на 2 март. Докато са на орбита, Кели и Корниенко са направили 5440 обиколки на Земята и са наблюдавали 10 880 слънчеви изгрева и залеза. 

52-годишният Кели и 55-годишният Корниенко пристигнаха на МКС на 27 март 2015 г. Там те редовно бяха подлагани на медицински изследвания и тестове за анализиране на ефекта от продължителния престой в безтегловност върху човешкия организъм.

Проби за изследвания бяха взети от двамата преди изпращането им в космоса, по време на мисията и ще се взимат повече от една година след връщането им на Земята. 

Братът близнак на Скот Кели, бившият астронавт Марк Кели също участва в експериментите, но на Земята. Всички събрани данни за двамата братя ще послужат като база за сравнения за физиологичния ефект от продължителното пребиваване в космоса. 

В неотдавнашно интервю Скот Кели заяви, че се чувства добре физически и че ако е нужно, може да остане още 100 дни на борда на МКС.