Астронавтът, който пораснал с 9 см в Космоса, се е заблудил
Норишиге Канаи се извини за фалшивата новина
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Норишиге Канаи
Снимка: Reuters

Японски астронавт се извини за разпространяване на фалшиви новини. Той твърдеше, че е пораснал с 9 сантиметра по време на тримесечния си престой в Космоса.

Японски астронавт порасна с 9 сантиметра за 3 седмициРаботещите в условия на безтегловност космонавти обикновено увеличават ръста си, но с не повече от 1 – 2 см

Оказва се, че разликата с обичайния му ръст е само 2 см, съобщи Ройтерс.

Повечето астронавти порасват през продължителните космически мисии, защото гръбначният им стълб се удължава заради липсата на гравитация. Разликата в ръста обикновено е най-много един-два сантиметра и след завръщането на Земята тя изчезва.

Канаи, който пристигна на Международната космическа станция миналия месец, сам пусна съобщението за промяната в ръста си в "Туитър", като допълни, че се притеснява дали ще се побере на седалката на капсулата "Союз". Съобщението му направи голямо впечатление и беше разпространено от много медии. Ден по-късно обаче той се извини и разказа, че командирът на мисията Антон Шкаплеров го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см - с 2 см повече, отколкото на Земята.

"Извинявам се за тази ужасна фалшива новина" - написа Канаи, без да обяснява на какво се дължи първоначалната грешка. Той добави, че няма да има проблем да се побере в капсулата "Союз".

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре