Джихадистите нямат само един профил, имат няколко. Това каза Асма Гефини, психолог, който работи с жертви на тероризъм, в предаването „120 минути” пряко от булевард „Волтер” в Париж.

Според изследване, което Гефини провежда, има няколко типа джихадисти. Едните са салафисти, които са идеологически обработени. „Те набират други изгубени души, които търсят себе си и смисъла на живота”, каза Гефини.

Друг тип джихадисти са престъпници, които нямат нищо общо с религия и идеология. „Има и трети, които са самоубийци. Те не се страхуват от нищо и смятат, че им е възложена божествена мисия, изграждат въображаем свят и решават, че имат право да убиват най-много хора, защото така ще се срещнат с пророка”, допълни психологът.

Според Гефини един терорист може да бъде дерадикализиран ако се работи дълго време с него и ако той сам поиска. „Ние сме изправени пред война с невидим враг, трябва да търсим решение за дерадикализация”, допълни тя.

„В момента атмосферата в Париж е атмосфера на солидарност. Всички са много развълнувани и шокирани от събитията и това, че излизат е много положително, защото животът продължава”, каза Гефини.