Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е готов да се предаде на шведското правосъдие, ако Стокхолм обещае да не го екстрадира в САЩ. Това обяви той в първото си публично изявление, откакто преди два месеца се скри в посолството на Еквадор и поиска политическо убежище в южноамериканската страна.

Асандж направи изказването си от балкон на първия етаж на сградата, около която се бяха събрали множество репортери, 50-ина полицаи, приблизително същия брой негови поддръжници.

Изявлението на 41-годишния австралиец бе излъчено на живо от няколко телевизии. Пред камерите Асандж се обърна към президента на САЩ Барак Обама и го призова да спре провеждания „лов на вещици” срещу неговия уебсайт.

„Моля президента Обама да направи правилното нещо, САЩ трябва да се откажат от лова на вещици срещу „Уикилийкс”. Благодаря на президента на Еквадор Рафале Кореа за смелостта му, показана въпреки всичко и даването ми на политическо убежище”, каза той пред събралите се журналисти от всички световни медии.

Асандж не пропусна да благодари и на всичките си поддръжници за огромната подкрепа и непрекъснатите демонстрации пред посолството и други правителствени сгради в британската столица.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По-рано адвокатът на основателят на „Уикилийкс” определи пред медиите своя клиент като „борбен дух”. „Джулиан Асандж винаги се е борил за истината и справедливостта, защитавал е човешките права и продължава да го прави. Той настоява неговите права и тези на сайта му също да бъдат спазвани”, каза още защитникът.

Асандж трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да отговаря по обвинения за сексуално насилие. Според неговите поддръжници обаче става въпрос за политическо преследване срещу австралиеца заради скандалните разкрития, които сайтът му направи за американската дипломация. Опасенията са, че Стокхолм ще изпрати Асандж за Вашингтон, където съдбата му няма да е лека.

Еквадор вече обяви, че няма да допусне това да стане като даде политическо убежище на затворилия се в посолството на страната мъж. Лондон обаче е категоричен, че ще направи всичко възможно, за да го екстрадира към Швеция, включително и да отнеме дипломатическия статут на еквадорската мисия.