Сирийският президент Башар Асад заяви, че неговата армия постига напредък почти по всички фронтове от началото на руската военна интервенция в Сирия в интервю за хонкогската телевизия Феникс Ти Ви, предаде Франс прес.

Още в първите дни от руската интервенция в Сирия, започнала на 30 септември, терористичните групи отстъпиха и хиляди техни боици започнаха да бягат към Турция и към някои европейски страни, каза Асад.

Във фразеологията на сирийския режим думата "терористи" се използва за всички противници на режима - умерени бунтовници и ислямисти, припомня Франс прес.

Снимка: Reuters

В отговор на въпроса дали Русия е изпратила сухопътни сили в Сирия, Асад каза, че руснаците са разчитали на сирийските сухопътни сили в борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава".

Руснаците координират действия си с нас, посочи той.

Президентът подчерта, че в това се състои голяма разлика между Русия и многонационалната коалиция, оглавявана от САЩ, която нанася удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Няма никаква координация и никакъв контакт между сирийското правителство и американските сили, потвърди Асад.

Снимка: Reuters

Сирийският президент обвини Турция, Саудитска Арабия и Катар, че подпомагат финансово терористичната организация "Ислямска държава".

Всичко идва от Турция - и парите, и оттам се осъществява продажбата на контрабанден нефт, каза Асад.

Средства за финансиране на ИДИЛ постъпват и през Катар и Саудитска Арабия, и непосредствено от самото турско правителство, заяви той.

По думите му каналите за доставка на нелегален нефт от Сирия преминават през Турция, защото петролните находища се намират близо до тази страна.

"Ислямска държава" не може да продава през Ирак, може да продава само иракското правителство, което води борба срещу ИДИЛ, каза Асад и добави, че за разлика от властите в Багдад, Анкара ислямистите.