Асад и част от опозицията постигнаха поредно примирие
Турция и Русия ще са гаранти за прекратяването на огъня
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Сирия във война
Снимка: Reuters

Сирийското правителство и част от въоръжената опозиция в страната се споразумяха за обявяване на примирие и започване на преговори за мир, съобщават световните агенции като цитират руския президент Владимир Путин. Прекратяването на огъня влиза в сила от 30 декември.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по-рано посочи, че родината му и Русия ще бъдат гаранти на мирния план. В него не влизат двете най-големи и най-радикални джихадистки групировки в Сирия – „Ислямска държава” и „Джабхад Фатех ал-Шам” (бившият Фронт „Ал-Нусра” – б.р.).

Сраженията обаче ще спрат в ключовия за мирните преговори регион Гута край Дамаск.

Бунтовниците от Свободната сирийска армия потвърдиха, че приемат условията на примирието.

Преходът към мир в Сирия не може да включва Асад, заяви турският външен министърЧавушоглу потвърди, че Турция е подготвила споразумение за примирие

Путин призна, че сделката е „крехка”, което е твърде добро определение на фона на последните няколко бързо провалени примирия, постигнати с усилията на ООН, САЩ и Русия.

Прекратяването на огъня идва броени дни след окончателното падане на втория по важност град в Сирия – Алепо, изцяло в ръцете на правителствените войски. Тогава беше дадена възможност на голяма част от бойците от опозицията да се изтеглят.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре