В интервю за чешка телевизия, сирийският президент Башар Асад обвини Франция, че подкрепя тероризма и посочи Прага като място, където може да се подпише мирно споразумение един ден.

Идеята за подписване на мирно споразумение в столицата на Чехия бе спомената през септември в Ню Йорк от чешкия президент Милош Земан.

"Естествено, ако зададете въпроса на сирийците, те ще ви отговорят, че не искат мирна конференция например във Франция, тъй като Франция поддържа тероризма и войната, а не мира", каза Асад пред тв CT.

Запитан дали европейците трябва да се страхуват от бежанците от Сирия, Асад отговори: "Те са смесица. Мнозинството са добри сирийци, патриоти, но разбира се, има и внедрени терористи сред тях, това е вярно".

Чешкото посолство в Сирия, което е последното западно дипломатическо представителство в страната, според дипломатически източници е станало място за поверителна комуникация между ЕС и Вашингтон от една страна и Дамаск - от друга в търсене на мирно решение на конфликта, разкъсващ страната от четири години.