Сирийският президент Башар Асад заяви в ексклузивно интервю пред агенция "Франс прес", че Европа е причината сирийците да бягат от родината си, тъй като тя е давала убежище на терористи и е налагала санкции на Сирия.

Той също така призова европейските правителства да помогнат за завръщането на сирийските граждани у дома.

Президентът заяви също, че подкрепя мирните преговорите, които имат за цел да сложат край на продължаващия вече 5 години кръвопролитен конфликта в страната.

Той обаче настоя, че няма да спре да се бори срещу тероризма. „Ние вярваме напълно в преговорите…, въпреки това, ако преговаряме, това не означава, че ще спрем да се борим с тероризма. Двете неща са неизбежни в Сирия”, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Президентът също така каза, че основна цел на неговата власт е отново да поеме контрола над Сирия, големи части от която са в ръцете на групировката „Ислямска държава“. „Независимо дали ние можем да го направим, или не, това е цел, която искаме да постигнем, без да се колебаем“, каза той.

Според Асад е възможно „да се сложи край на този проблем за по-малко от година“, ако пътищата за доставки на опозицията от Турция, Йордания и Ирак бъдат прекъснати. Той също така заяви, че битката за Алепо е битка срещу тероризма и се води, с цел да се прекъснат комуникациите и маршрутите за доставка от Турция - главният спонсор на ислямистките терористи в региона.

Алепо е вторият по големина сирийски град, като по-голяма част от него се контролира от бунтовниците. През последните седмици той е обект на мащабна офанзива на правителствените сили. Операцията засили притесненията за хуманитарна криза, тъй като десетки хиляди цивилни напускат домовете си, а по-голяма част от тях се насочват към турската граница.

„Основната битка е за прекъсване на връзката между Алепо и Турция, тъй като Турция е основен канал за доставки за терористите”, каза Асад. Той също така обеща да си върне контрола върху цялата държава, но предупреди, че това ще „отнеме много време”.

В своето интервю Асад отхвърли обвиненията на ООН, че неговият режим е извършвал военни престъпления, наричайки твърденията „политически мотивирани”. ООН заяви, че правителството избива затворници в затворите и центровете за задържане. Сирийският лидер е категоричен, че подобни обвинения „служат на политическия дневен ред и не предоставят никакви доказателства”.

Асад също така отправи предупреждение към френското правителство да промени своята „разрушителна политика“ в подкрепата на екстремистите.

„Франция води разрушителна политика, оказвайки директна подкрепа на тероризма...Задължение на Франция е да промени тази си политика“, категоричен е сирийският президент.

Интервюто на сирийският лидер е първото, което той дава след провала на поредния кръг от мирни преговори в Женева по-рано този месец. Разговорите официално са замразени до 25 февруари.

По-рано тази седмица от опозиционния Върховен комитет по преговорите заявиха, че за да продължат преговорите по план - обсадите на градове в Сирия трябва да бъдат вдигнати и въздушните удари срещу цивилни области трябва да спрат.

„Преди да отидем (на срещата – бел. ред.) на 25 февруари тези мерки трябва да бъдат приложени в действителност на терен“, заяви Раид Хиджаб, главен координатор на Върховния комитет по преговорите пред репортери в Лондон.