Аржентинските власти все още не успяват да открият подводницата на своите Военноморски сили, контактът с която беше загубен в сряда.

Аржентинското министерство на отбраната съобщи, че вчера са били регистрирани седем неуспешни „сигнала до сателит”, които вероятно са били подадени от изчезналата подводница с 44-членен екипаж, предаде Ройтерс.

Сигналите с продължителност от 4 до 36 секунди са били излъчени в периода от 10,52 до 15,42 ч. местно време и постъпили в няколко бази на аржентинските ВМС, но контакт не е бил осъществен. Възможно е тези сигнали да са от изчезналата подводница „Сан Хуан”, казаха от отбранителното ведомство.

Съгласно процедурите във ВМС на Аржентина издирването започна в четвъртък вечерта, а в петък операцията бе трансформирана в издирвателно-спасителна.

В нея участват десет аржентински военни кораба, британски полярен кораб и две американски летателни машини, съобщи говорителят на аржентинските военноморски сили Енрике Балби. Бразилия, Чили, Уругвай и Южна Африка също предложиха да съдействат.

Контактът с подводницата беше загубен в сряда, когато плавателният съд бе в залива Сан Хорхем на около 430 км от патагонския бряг. Според военноморските сили дизел-електрическата подводница най-вероятно е претърпяла срив в захранването.

Възможно е да е изплувала на повърхността и да се носи в южната част на Атлантическия океан, подмятана от шестметрови вълни.