При сблъсъците на границата между Сърбия и Унгария са арестувани 29 мигранти. Ранени са 20 полицаи и десетки мигранти. Специалните пратеници на bTV на границата между Сърбия и Унгария Полина Ботева и Любен Кацаров следят положението на място.

В момента положението на границата е спокойно. Повечето бежанци прекараха нощта в бежанския лагер в Канижа, както препоръчаха властите. Разликата е, че оградата между Сърбия и Унгария е по-висока и е дръпната назад. По нея има и бодлива тел.

Безредиците вчера бяха посрещнати със сълзотворен газ, водни оръдия и преса от граничните власти. Всичко е започнало когато мигрантите са отворили оградата на границата под претекст, че ще разчистят буферната зона от камъните и предметите, които са хвърляли преди това.

Огромна група хора е успяла да нахлуе, на което граничната полиция отговори със сълзотворен газ. Десетки са ранени, както полицаи, така и мигранти.

Арестуваните 29 души са задържани при опит да преминат на територията на Унгария.

Границата Турция-Гърция-България

Границата между Турция, Гърция и България е неофицално затворена, защото мигрантите не могат да се доближат до нея. На всеки пет километра има разположени полицейски екипи, които проверяват всяка кола и преминаващ.

Специалните пратеници на bTV Иван Георгиев и Борис Пинтев се намират в близост до Одрин. В момента там има около 1500 души, които са прекарали нощта на студено. Температурата е едва 10 градуса.

По думите на мигрантите те нямат намерение да се връщат обратно в Турция, както призовават властите. Всички те са се насочили към Германия, Австрия и скандинавските държави. В България не искат да остават.

Властите извозват хора с автобуси към пунктовете за регистриране. По-голямата част от хората обаче не са край Одрин, а в Истанбул.