Арестувана е жена, споделяла живота на мъжа , който уби трима души в серия нападения в Югозападна Франция. Това съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс, който ръководи разследването по случая и обикновено се занимава в разследвания на терористични атаки. Името на жената не се съобщава.

Нападателят Редуан Лакдим е извикал „Аллах е велик” и е твърдял, че „е войник” на организацията „Ислямска държава” в момента, в който влизал в супермаркет, в който взел заложници, предаде Франс прес.  

Моленс каза също, че нападателят е казал, че е готов да умре заради Сирия. Поискал освобождаването на свои братя по кауза, преди да стреля по клиент и по служител на магазина, които са починали на място. Според Моленс нападателят е бил известен на органите на реда за радикализация заради връзките си със салафитските среди. Властите го наблюдавали, но не открили нищо, което да навежда на мисълта, че той представлява непосредствена заплаха.

Моленс поясни още, че нападателят е на 25 години. Той е бил роден в Мароко, каза още прокурорът, предаде Асошиейтед прес.  

Според френски медии нападателят е имал френско гражданство, предаде ТАСС.

В атаките днес загинаха 3 души, а 16 бяха ранени, съобщи по-рано днес френският президент Еманюел Макрон. Заради нападенията светлините на Айфеловата кула в Париж днес угаснаха в памет на загиналите, съобщи кметът на френската столица Ан Идалго, предадоха световните агенции.

Отговорност за нападенията пое „Ислямска държава”. Засега вътрешното министерство смята, че нападателят е действал сам. Той бе ликвидиран от специалните сили, атакували супермаркет, в който държеше за заложник жандармерист, разменил се преди това с жена, взета за заложник. Жандармеристът е сред ранените и се бори за живота си. Ранени са още един жандармерист, а преди това във второто отобщо трите нападения, бе ранен и полицай.

(Използвани са материали на БТА)