Холандската полиция арестува втори заподозрян във връзка с терористичната заплаха за рок концерт в Ротердам, отложен след сигнал на испанските власти, предаде Ройтерс.

Арестът е бил извършен рано тази сутрин в южната холандска провинция Брабант.

22-годишният мъж е задържан рано тази сутрин в дома си. Жилището му е обискирано. Според полицията заподозреният изпратил заплашително съобщение по мобилния си телефон. Тъй като е имало и предупреждение за евентуално нападение, силите за сигурност бяха вдигнати на крак.

Първият задържан – испанският шофьор, в чийто автомобил бяха открити бутилки с газ, се оказа, че не е свързан със сигнала, довел до отмяната на концерта на калифорнийската банда „Аллах Лас”.

Мъжът беше задържан от специализиран отряд, който беше изпратен да го провери, тъй като криволичел с колата си по улица в близост до мястото на концерта.

В колата бяха намерени и газови бутилки – достъпно и използвано от терористите средство за причиняване на по-големи щети при нападения с автомобили.

Снимка: Reuters

По-късно се оказа, че шофьорът просто е бил пиян, а превозването на бутилки газ било част от работата му.

От полицията казаха още, че задържаният тази нощ не е свързан с испанския шофьор.

Американската рок група е на турне в Европа от края на юли и вече е изнесла концерти в няколко европейски страни.

Според интервю на групата пред британския в. „Гардиън” от миналата година те постоянно получавали заплахи от мюсюлмани, които се чувствали обидени от употребата на думата „Аллах” в тяхното име.

Разследването продължава.