Арестуваха председателката румънската ЦИК преди изборите
Ана Мария Петру е разследвана за корупция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Румъния, полиция
Снимка: iStock

Председателката на румънската избирателна комисия Ана Мария Петру беше арестувана само три седмици преди парламентарните избори в страната по подозрения за корупция.

Петру е заподозряна, че през 2008-2009 г. е платила 210 хил. евро на компания под контрола на съпруга ѝ за услуга, поискана от Централната избирателна комисия.

Агенцията за борба с корупцията е обвинила Петру и за вземането на 50 хил. евро от бизнесмен, за да му уреди среща с румънския министър на икономиката.

Адвокатът на Петру каза, че тя е подала оставка от поста си в комисията.

Председателят на камарата на депутатите в румънския парламент Флорин Йордаке съобщи, че избирателната комисия временно ще бъде ръководена от един от заместниците на Петру.

Румъния, която е членка на ЕС от 2007 г., е една от най-корумпираните страни в съюза Индексът за възприятие на корупцията в Румъния според „Трансперънси интернешънъл” е 4 – най-лошият сред 28-те членки на ЕС.

Все пак, Румъния подобри рейтинга си с над 1100 ареста, извършени от агенцията за борба с корупцията, произнесени присъди и съдебни процеси срещу представители на администрацията, включително на бивш премиер, министри и депутати.

Българите не са особено склонни да подават сигнали за корупцияСред основните причини за това са и страхът от негативни последици и недоверието в институциите
  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре