Aрестуваха Михаил Саакашвили, обвиниха го в опит за сваляне на властта в Украйна
Докато Службата за сигурност на Украйна претърсваше жилището му, бившият грузински президент се качи на покрива на сградата и призова за подкрепа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    0
Украйна, Саакашвили
Снимка: Reuters

Украинските власти арестуваха бившия губернатор на Одеска област и лидер на опозиционната партия „Движение на новите сили” – бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, и го обвиниха в опит за сваляне на конституционния ред в страната.

Саакашвили е обвинен по чл. 1, раздел 256 на украинския Наказателен кодекс за съдействие на участници в престъпна организация и за укриване на тяхната дейност чрез предоставяне на помещения и чрез други средства.

Отнеха украинското гражданство на Михаил СаакашвилиБившият грузински президент стана украински гражданин преди две години и беше назначен за губернатор на Одеска област

Ако вината на Саакашвили бъде призната, той може да бъде лишен от свобода от три до пет години.

Украйна, Саакашвили
Снимка: Reuters

По-рано днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ) извърши обиск в жилището на Саакашвили в Киев. Тогава бившият грузински президент се покатери на покрива на сградата и оттам започна да вика срещу президента на Украйна Петро Порошенко, като го нарече крадец.

В отговор на призова му неговите привърженици да оказват съпротива на властите край сградата се събраха няколкостотин души, които влязоха в сблъсъци със силите на реда. Един човек пострада, предаде ТАСС.

Михаил Саакашвили подаде оставка от украинския си пост, отчаян от корупциятаПреди седмица стана ясно, че много от висшите политиците в Украйна държат милиони долари кеш в домовете си, докато средната заплата в страна е около 200 долара

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., след като беше президент близо десетилетие. Той бе назначен за губернатор на украинската Одеска област, но напусна поста през 2016 г., оплаквайки се, че неговите усилия за изкореняване на корупцията са били възпрепятствани от властите.

Украйна, Саакашвили
Снимка: Reuters

Украинското гражданство на Саакашвили бе отнето тази година, докато той бе извън Украйна.

Саакашвили се върна в страната през септември, след като негови поддръжници пробиха полицейската охрана на полско-украинската граница.

Вижте и видеото:

  • 7
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре