Арестуваха две българки в Турция, заподозрени в тероризъм
Според дирекцията по сигурността те поддържали връзка с въоръженото крило на сирийската Партия за демократичен съюз
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    1
2111423124.jpg
Снимка: btvnovinite.bg

Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение, че са членове на въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, предаде турската агенция „СонДакика”.

Сирийската Партия на демократичния съюз е провъзгласена от турското правителство за терористична организация, но според Съединените щати – тя не е.

В дирекцията по сигурността в егейската провинция е получен разузнавателен доклад за тримата души, които в този момент били на почивка там.

Българките са майка и дъщеря с инициали В.П.Р.А. и М.И.А. По време на ареста са конфискувани телефоните, компютрите и всички дигитални материали.

2111423127.jpg
Турският курорт Дидим Снимка: btvnovinite.bg

Според проведените разпити дъщерята е завършила право в Холандия и Великобритания, а в края на  2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи. В момента тримата с майка й летували в Дидим.

Британецът с инициали Дж.А.Р. прекарал 3 месеца в Сирия през 2015 г. като медик в помощ на местните, като преминал военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници. Той твърди, че не е участвал в сражения.

Проверка на профилите на двамата в социалните мрежи показало, че обменяли съобщения с въпросната организация, която е обявена за терористична в южната ни съседка.

Към момента не са открити доказателства майката да е извършвала престъпни действия.

Според друг информационен сайт в Турция първите имена на задържаните са Джоузеф, Мира и майка й Веселина.

От МВнР съобщиха за bTV, че в посолството ни в Анкара е получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън. 

Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън.

Проведен е разговор и със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове.

Служители на посолството се свързаха и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, след което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Турция не пуска на своя територия 77 българи, смята ги за терористи21 наши сънародници са били спрени и депортирани при опит да стигнат до зони на конфликт

Преди 10 дни Министерството на вътрешните работи на Турция публикува „черен списък”, в който бяха включени 77 български граждани, на които е забранено да навлизат в територията на Турция заради подозрения във връзки с терористични организации.

Тогава от ДАНС заявиха, че нямат информация за наши сънародници, които да имат забрана за влизане в Турция.

  • 2
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре