Арестуваха бившия косовски премиер Рамуш Харадинай във Франция
Задържането му е станало въз основа на сръбска заповед за арест, свързана с военни престъпления
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Рамуш Хардинай
Снимка: Getty Images

Френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

Харадинай беше премиер на Косово през 2004 и 2005 г. Той беше съден и оневинен два пъти от Международния наказателен съд за бивша Югославия – отново по обвинения във военни престъпления.

През юни 2015 г. Харадинай беше арестуван от полицията в Словения, но след дипломатически натиск беше пуснат два дни по-късно.

Бившият високопоставен представител на Армията за освобождение на Косово сега е бил задържан на летище „Базел – Мюлуз” в Източна Франция.

„Той е бил задържан от френските власти въз основа на заповед за задържане, издадена от Сърбия през 2004 г. Това за нас е недопустимо”, се казва в изявление на външното министерство на Косово.

Ведомството добави, че прави всичко възможно за освобождаването на Харадинай.

Косово и Франция са в добри дипломатически отношения. Париж е един от най-големите поддръжници на най-младата европейска държава, отбелязва Ройтерс.

Косовският конфликт от 1998-1999 г. завърши с отделянето от Сърбия на областта, населена предимно с етнически албанци. През 2008 г. Косово обяви независимост, която е призната от 110 страни, но не и от Сърбия, отбелязва Франс прес.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре