Четиринадесет поляци бяха арестувани в Швеция за подготовка на расистка атака, предаде Франс прес, като се позова на местната полиция.

Задържаните, които са активисти на крайната десница, били взели на мушка център за кандидати за убежище. Те носели брадви, ножове и железни пръти.

Поляците били арестувани вчера благодарение на анонимен сигнал за планираната атака в Нюнесхамн - шведски пристанищен град на около 60 километра южно от столицата Стокхолм, който има фериботна връзка с полския Гданск. 

Някои от тях живеят и работят в Швеция. Трима от арестуваните участвали в митинг на 29 януари в Стокхолм на десни екстремисти, които искали да нападнат чужденци.

Швеция, държава с 9,8 милиона жители, прие миналата година 163 000 молби за убежище - най-много на глава от население от всички страни членки на Европейския съюз.

Напрежението във връзка с притока на мигранти нарасна, като десетки центрове за кандидати за убежище станаха мишена умишлен палеж през 2015 г. 22-годишна служителка на такъв център в югозападния град Мьолндал пък бе наръгана смъртоносно с нож от мигрант тийнейджър.

Швеция, която възстанови контрола по своите граници, очаква между 70 000 и 140 000 кандидати за убежище тази година, посочва БТА.