Мъж, заподозрян в убийството на четирима души в Еврейския музей в Брюксел на 24 май, е бил арестуван в събота в Марсилия, предаде АФП.

В колата на 29-годишния французин Мехди Немуш били намерени автомат „Калашников” и револвер от същия тип, които били използвани в белгийската столица. Носел е портативна камера. Сред дрехите му е намерен каскет, приличащ на носения от убиеца в Еврейския музей според кадрите, заснети от видеокамерите и разпространени от белгийската полиция.

По данни на източник, близък до разследването, Немуш е заподозрян, че е бил в Сирия през 2013 г. и е воювал на страната на джихадистите. Във връзка с това той бил следен от френското контраразузнаване.

Мъжът е с мярка задържане под стража заради убийство и опит за убийство за 96 часа – до вторник, която може да бъде продължена до четвъртък, ако разследващите се позоват на непосредствена терористична заплаха.
Заподозреният е бил задържан на автогарата „Сен Шарл" в Марсилия от митничарите, докато е бил в автобус, пристигнал от Амстердам през Брюксел.

При нападението в Еврейския музей на място бяха убити двама израелски туристи от Тел Авив и французойка, работела в музея на доброволни начала. Портиерът на музея беше тежко ранен и почина на следващия ден.

След стрелбата, която предизвика жив отзвук и извън Белгия, белгийските власти се обърнаха с призив към населението да помогне за издирване на убиеца, като излъчиха кадри от видеокамерите, показващи човек, който се приближава до музея, влиза вътре, стреля няколко пъти с „Калашников”, който изважда от черен сак – всичко за по-малко от две минути.