Японската полиция е арестувала французина Марк Карпелес, президент и главен изпълнителен директор на платформата за обмяна на виртуална валута Mt. Gox, съобщиха японски медии, цитирани от Франс прес.

По информация на агенция Киодо, 30-годишният Карпелес е заподозрян в пробив на информационната система на платформата и във фалшифициране на данни по сметките си.

Mt.Gox спря работа през февруари 2014 г., като обяснението на боса й беше, че борсата е станала жертва на мощна хакерска атака. Малко преди това тя подаде молба за съдебна защита от кредитори, признавайки, че вероятно е изгубила 850 000 биткойна на стойност близо 355 милиона евро при сегашен курс.

По-късно Карпелес съобщи, че намерил 200 000 в информационен "склад", който не бил свързан с другите компютри.

Децентрализираната криптовалута BitCoin се използва за непроследими транзакции както от онлайн активисти, така и от лица от криминалния контингент. Най-големият електронен „пазар” за наркотици SilkRoad използваше именно BitCoin за разплащане, а някои от съвременните компютърни вируси криптират файловете на жертвата и позволяват повторното им отваряне чак след плащане на „откуп” във виртуални пари.

Курсът им е изключително нестабилен и поради това мнозина се опитват да печелят от моментните върхове и спадове в цената. Винаги обаче съществува рискът дадена борса да изчезне както Mt.Gox и така да завлече не само собствените си потребители, но и всички други, които са инвестирали в BitCoin.