Бившият португалски премиер Жозе Сократеш бе задържан по подозрения в данъчни измами, корупция и пране на пари, съобщават световните агенции.

57-годишният Сократиш е четвъртият задържан във връзка с разследването. Другите трима се явиха вчера пред съда, за да дадат показания.

Покрай избухналия корупционен скандал тези дни падна главата на вътрешния министър Мигел Машедо, който сам подаде оставка.

Арестувани бяха няколко висши държавни чиновници, включително шефът на граничната служба. Всички те са обвинени в издаването на т.нар. "златни визи" на заможни чуждестранни инвеститори.

Сократеш, бивш лидер на Социалистическата партия, бе министър-председател на Португалия от март 2005 до юни 2011 г. През втората половина на 2007 г. той изпълняваше и функциите на президент на Съвета на ЕС. През 2004 г., в качеството си на министър на младежта и спорта, Сократеш бе един от организаторите на Европейското първенство по футбол в Португалия. Бил е и министър на околната среда.

През март 2011 г. Сократеш подава оставка като премиер, след като португалският парламент гласува вот на недоверие на неговия кабинет заради предложения пакет силно рестриктивни мерки във връзка с финансово-икономическата криза вследствие която Португалия е сред най-силно пострадалите страни в ЕС.

След като губи парламентарните избори, на 5 юни 2011 г. Сократеш подава оставка и като генерален секретар на Социалистическата партия.