„Страните в ООН трябва да се подготвят за справяне със значителни миграционни движения”, предупреди генералният секретар на организацията Антониу Гутериш в публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

Страните членки трябва спешно да разработят стратегия за управление на големи миграционни потоци, подчерта Гутериш. Той отбеляза, че има очевидно припокриващи се елементи в това предизвикателство и залозите в Глобалното споразумение за миграцията, което трябва да бъде договорено тази година.

Според ООН официалните преговори се очаква да започнат през февруари, а на междуправителствена конференция в Мароко през декември да бъде приет документ. В края на миналата година САЩ обявиха, че се оттеглят от работата по споразумението заради разпоредби, които противоречат на новата имиграционна политика на президента Доналд Тръмп.

„Глобалното споразумение е възможност не само за страните членки, но и за системата на ООН, за възприемане на по-амбициозен подход за управляването на миграцията”, подчерта в доклада си Гутериш.

От 2000 г. броят на мигрантите по света се е увеличил с 49 процента, превишавайки двойно естествения прираст на световното население (23%), се казва в доклада.

Гутериш се позовава на данни на Международната организация по миграцията, според които мигрантите по света днес са около 258 милиона души, така че делът им от общия брой на населението е нараснал от 2,8 на 3,4%.
„Демографските тенденции и други фактори, като последиците от климатичните промени, вероятно ще съдействат за още по-големи миграции в бъдеще”, предупреди Гутериш.