Международната общност трябва да реформира Организацията на обединените нации, за да стане тя по-ефективна, включително в областта на сигурността.

Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч при тържественото откриване на Петербургския икономически форум, предаде ТАСС.

Той каза, че вече се е заел с промени в секторите сигурност, развитие и управление, за да може по-добре да се предотвратяват конфликти и да се подкрепят държавите в борбата с тероризма. Гутериш подчерта, че глобалният икономически растеж и техническият прогрес не решават всички проблеми на света.

По думите му те са довели до колосално увеличение на богатството, подобряване на условията на живот и намаляване на абсолютната бедност, но са донесли и колосално увеличение на неравенството между хората и донякъде между страните.

Всичко това, според него, води до крайно изостряне на проблема с доверието.

"Например не всички разбират приоритетността на проблема с промените в климата за световната общност", каза Гутериш.

В интервю за ТАСС той подчерта, че най-важните проблеми на света са дефицитът на доверие, бюрокрацията и ксенофобията. Като приоритетно направление в работата на ООН Гутериш посочи борбата с тероризма и поддържането на мира и припомни, че международната организация е създадена с главната задача да опазва мира.