Антонио Таяни призова България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген
Днешният вот за достъп до визовата информационна система е стъпка напред към засилване на контрола по външните граници
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 13
    0
Антонио Таяни
Снимка: EPA

След като Европейският парламент прие днес предложение на Съвета за предоставяне на България и Румъния на достъп до визовата информационна система (ВИС), председателят на Парламента Антонио Таяни обяви: "България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген.

Днешният вот за достъп до визовата информационна система е стъпка напред към засилване на контрола по външните граници". Това съобщи представителството на ЕП в София.

България и Румъния получават частичен достъп до визовата система на ШенгенТова обаче не е пряко свързано с евентуалното присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство

Предложението бе прието със  610 гласа "за" срещу 50 "против" и 33 "въздържал се". Решението на Съвета би позволило на България и Румъния да проверяват информация във ВИС, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни.

Парламентът постанови в законодателна резолюция от 8 юни 2011 г., че България и Румъния са готови да влязат в шенгенското пространство.

Още на 9 юни 2011 г. Съветът прие заключението, че България и Румъния са изпълнили всички условия по отношение на въздушните и наземните граници, полицейското сътрудничество, защитата на личните данни, визовата информационна система, морските граници и визите.

Окончателното политическо решение дали България и Румъния могат да станат част от Шенгенското пространство и по този начин да преустановят системните проверки на границите със съседните държави от ЕС, трябва да бъде взето единодушно от Съвета.

  • 13
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре