Белгия и Франция бяха забравили за тероризма и бяха ударени от атентатори, брекзит няма да се отрази на сигурността, а Корнелия Нинова не е наясно как вървят нещата в Европа. Това каза генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Много централноевропейски държави – Белгия и Франция, бяха забравили за тероризма и бяха ударени от тези убийци. Също както там, и в Лондон атентаторът е местен гражданин, вероятно обучен по интернет и радиказлизиран чрез новите технологии. Трябва да има добър начин разузнавателните служби да вършат работата превантивно, за да не се дава достъп до такива мрежи, каза Лопес.

Снимка: bTV

Трябва да удвоим усилията си – с добра координация на разузнавателните служби, на полицията, на съдебните власти във всички европейски държави, добави той.

Познавам религиозния и политическия тероризъм – бях в испанското правителство пет години. Всичките са еднакви – това са убийци, които искат да наложат със сила това, което не могат да направят по демократичен път. Тероризмът винаги се прави с някаква цел, а именно да се обърне и елиминира демократичната система. Тези хора не обичат демокрацията, много от техните действия имат голямо въздействие и те го знаят. А популизмът е тяхното отражение. Много крайнодесни сили надигнаха глас именно благодарение на страховете на хората. Това, което ние политиците трябва да свършим, е да осигурим сигурност на хората, каза още Лопес.

Той добави, че в Испания вече са се справили с екстремисткия религиозен тероризъм и сега в Европа „всички трябва да обединим усилията си“ с тази цел.

Снимка: bTV

Според главния секретар на ЕНП брекзит изобщо няма да се отрази на сигурността. Желанието ми е да останем сплотени, но имаше референдум, 51% от населението на Великобритания реши и нищо не можем да направим, ние сме демокрация. Брекзит обаче трябва да се договори по най-добрия начин и за Великобритания и за Европейския съюз. Надявам се Тереза Мей да е достатъчно разумна да не предложи твърдо излизане, защото това ще е в ущърб за Кралството. Страните извън ЕС ще искат да търгуват с нас, които сме пазар от 500 млн. души, а не с тях, които са 70 млн., посочи Лопес.

Снимка: bTV

За изборите в България той посочи, че през годините е подкрепял ГЕРБ и Бойко Борисов, защото е бил убеден, че това е най-добрият избор за българския народ.

Той добави, че според него Корнелия Нинова не знае как вървят нещата в Европа. Тя не е наясно, че когато прави декларации, хората в другите европейски столици не виждат Нинова, виждат България. Не искам България да има лош имидж навън, защото Нинова не е България, каза Лопес.

Ако тя стане премиер, надявам се да промени подхода си, да не вини всеки ден Брюксел, добави гостът.

Вижте целия разговор във видеото: