Масови демонстрации на новото антиислямистко движение ПЕГИДА се провеждат в Германия. За по-малко от три месеца то събра много симпатизанти във федералната република, а посланията му предизвикаха бурен обществен дебат.

В 11 града на федералната република са обявени т.нар. понеделнишки демонстрации. Те имитират модела на гражданските протести от есента на 1989 година в Източна Германия, които доведоха до падането на Берлинската стена.

Лозунгът, издигнат по време на мирните бдения в Лайпциг - "Ние сме народът!"
Снимка: EPA


Протестиращите сега дори са избрали "лозунга на свободата", издигнат по време на мирните бдения в Лайпциг „Ние сме народът!”. Точно този избор разкритикува федералният канцлер Ангела Меркел в новогодишната си реч. Тя го определи като расистки и го разтълкува така: "Вие не принадлежите към народа, заради цвета на кожата и религията си".

Снимка: Facebook


ПЕГИДА е съкращение на „Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада".

Симпатизантите се обявяват срещу правителствената политика към емигрантите и бежанците. През 2014 година Германия е държавата, не само в Европа, но и в света, с най-голям ръст на търсещи убежище - най-много бежанци от Сирия. Тази година броят им достигна 200 хиляди - два пъти повече спрямо 2013-а. 

Снимка: bTV



Как започна всичко и какви са опасностите?

ПЕГИДА се заражда като протестна група в социалните мрежи. Формални поводи са сблъсъците между кюрди и салафисти, а по-късно между германски хулигани и салафисти  в Кьолн и Хановер.

Снимка: bTV

 

Първата демонстрация беше в края на октомври в Дрезден, но събра едва 350 души. Само два месеца по-късно - на 22 декември, по улиците на града излязоха 17 хиляди и 500 души от цяла Германия.

Лидер на организацията е 41-годишният фотограф и графичен дизайнер Луц Бахман. Медиите разкриха, че той има и криминално минало. „Германия не е страна за имиграция. Да се интегрираш тук не значи да живеем едни до други, а да живеем заедно въз основа на нашите християнско-европейски ценности, заложени в конституцията”, смята той.

Политолози определят новото движение като консервативно, а други като дяснопопулиско и дори екстремистко. В протестите участват и членове на крайно десни партии, посланията одобряват и симпатизанти на еврокритичната партия Алтернатива за Германия, но съществуват и представители на средната класа, които имат своите въпроси към управляващите. Големите партии в Бундестага и федералният президент Гаук се обявиха срещу посланията на ПЕГИДА.

В новогодишното си обръщение към нацията канцлерът Ангела Меркел разкритикува протестите. „Затова казвам на тези, които отиват на тези демонстрации: „Не следвайте това, за което ви призовават. Много често това са предразсъдъци, студенина и дори омраза в сърцата им”, каза тя.  

Според социологическо изследване на института Форса, всеки осми германец би се включил в демонстрациите на ПЕГИДА. Въпреки че според повечето хора е пресилено да се говори за ислямизиране на страната, 29% посочват, че тази тенденция вече оказва влияние върху живота в страната.

Протести и контрапротести

Днешните протести се очаква да бъдат най-масови отново в Дрезден, в Берлин с марш до Бранденбургската врата и в Кьолн. 

Светлините на катедралата в Кьолн ще бъдат загасени


Любопитно е, че вече има и граждански групи, които готвят контрапротести. Настоятелството на Кьолнската катедрала заяви, че осветлението й тази вечер ще бъде спряно, за да не става катедралата декор в демонстрации, белязани от расизъм и агресия към чужденците.