Номинираната за министър-председател на Република Сърбия Анна Бърнабич представи в парламента програмата за новото правителство. Беше предложен и неговият състав.

Бърнабич изясни приоритетите на държавата и целите, които иска да постигне със създаденото от нея правителство.

„С влизането си в Европейския съюз, искаме да станем част от едно по-отворено общество и да се превърнем в една от добре развитите страни. Там трябва да бъде Сърбия”, заяви тя.

Бърнабич наблегна и на отношенията, които нейното правителство ще се стреми да изгради с Русия. Освен с Кремъл, новото правителство ще се стреми да укрепи и отношенията със съседните на Сърбия държави.

„Изминахме дълъг път, докато успеем да установим добри съседски отношения с бившите югославски републики. Държавата трябва да продължи да бъде поддръжник на стабилността в политически и икономически аспект, както и да подпомага културното развитие на Балканите ”, каза Бърнабич пред депутатите.

В речта си тя подчерта, че ще се опита да засили международната позиция на Сърбия.

„Само чрез диалог може да осигури стабилност и развитието, към което се стремим”, заяви бъдещият премиер.

Анна Бърнабич подчерта, че очаква подкрепа от Александър Вучич най-вече заради опита му и уважението, на което сръбският президент се радва по цял свят.

Номинацията й за министър-председател беше предложена именно от него. Към Бърнабич бяха отправени остри критики заради нейната сексуална ориентация и хърватския й произход.

„Бих искала да отговоря на засиления публичен дебат, който последва след номинацията ми. Сигурна съм, че много от вас се чудят защо не отговорих на нападките към мен. Искам да го кажа сега: моят отговор беше мълчанието.”, коментира Бърнабич.

Тя ще бъде първата жена премиер на Сърбия. Очаква се да се заеме поста следващата седмица, след като бъде одобрена от парламента.