Турция е предупредила официално САЩ и Русия, че няма да приеме разширяване на териториите под контрола на кюрдските милиции близо до границите си. Това съобщи Ройтерс като се позова на двама високопоставени правителствени източници.

Кюрдите се бият ефективно с „Ислямска държава” и засилват присъствието си в Северозападна Сирия. Турция, която е обвинявана, че не прави достатъчно в битката с джихадистите, се страхува, че успехите на Отрядите за народна самоотбрана ще засилят сепаратизма в южните й провинции.

„Това е очевидно и не се шегуваме“, каза един от правителствените представители по повод на възможността сирийските кюрдски милиции да пресекат река Ефрат и да разширят контрола си по границата с Турция от Иракски Кюрдистан към бреговете на Средиземно море.

Според източниците на Ройтерс, политическото крило на кюрдската организация става все по-близко както със САЩ, така и с Русия, макар южната ни съседка да го разглежда като част от терористична мрежа. Анкара вече е изразила притесненията си на среща на високо ниво между САЩ, Европейския съюз и Русия.

Турският представител обаче отказа да уточни дали и какви действия би предприела Турция в случай, че кюрдските отряди прекосят Ефрат.

Страната е провеждала въздушни удари срещу цели на турската Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, но нападения срещу сирийските кюрди биха били по-рисковани, тъй като могат да доведат до конфликт с Вашингтон и Москва, посочва агенция Ройтерс.

На този фон, правозащитници обвиниха кюрдските сили, че са разрушавали цели села заради подозрения, че в тях живеят поддръжници на "Ислямска държава".

В Истанбул протестите са забранени

Властите в Истанбул са забранили протестите на синдикатите и гражданските сдружения, които са загубили своите приятели и колеги в терористичния акт в Турция.

Забраната е наложена, тъй като „моментът е чувствителен”, както и заради това, че предвидените маршрути на демонстрантите блокират натоварени пътни артерии.

Десетки хора в Анкара се опитали да стигнат до мястото на нападението, на което загинаха 97 души, но полицията ги спряла. Няколко демонстранти са задържани.

  • "Летящите крепости", които Путин хвърли срещу джихадистите
  • Москва: Ударихме 118 цели в Сирия
  • Първа руска жертва в Сирия
  • Сирийската опозиция отказа предложената от Русия помощ в борбата с ИДИЛ
  • Асад пак разедини Москва, Вашингтон и съседите на Сирия
  • Путин: Няма "умерени" терористи
  • Путин и Асад преговаряха в Москва снощи (ВИДЕО)
  • Русия и САЩ се договориха да избягват инциденти в небето над Сирия
  • Русия сипе бомби по ИДИЛ в Сирия, САЩ – в Ирак
  • Медведев: Русия защитава свои интереси в Сирия