САЩ трябва да спрат да подкрепят терористи, ако искат да избегнат възможна конфронтация с Турция в Сирия, заяви днес турският вицепремиер Бекир Боздаг в интервю за телевизия „А Хабер“, цитиран от Ройтерс.

Под „терористи“ той визираше кюрдските групировки в Сирия „Сили за защита на народа“ и „Партия на демократичния съюз“, смятани от Анкара за терористични организации.

Изказването му беше направено в шестия ден на операция „Маслинова клонка“ на турската армия срещу сирийски кюрдски милиции.

Боздаг добави, че тези, които подкрепят терористичната организация, ще се превърнат в цел в тази битка.

Анкара в момента не разглежда вариант за създаване заедно с Вашингтон на зона за сигурност в сирийския район Африн, каза още вицепремиерът, след като в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че неговият американски колега Рекс Тилърсън се е обърнал към него с предложение да бъде създадена 30-километрова зона за сигурност на сирийско-турската граница.

„Важно е, че САЩ стигнаха до това, предложиха го. Но обещанията на САЩ не съвпадат с това, което те реално правят – те не удържаха на думите си, дадени по-рано. Така че въпросът за създаване на зона за сигурност е отделна тема за бъдещо обсъждане“, каза вицепремиерът.