„Трябва да приемем, че нападението на коледния базар в Берлин е терористична атака, въпреки че има още много неизяснени неща по случая”, заяви германският канцлер Ангела Меркел в свое изявление. Това беше първият ѝ коментар по повод вчерашния трагичен инцидент в столицата на Германия.

В 20 ч. местно време камион се вряза в коледен базар в центъра на Западен Берлин и премина през хората и къщичките. 12 са загинали, а десетки са ранени.

„Ако се потвърди, че този акт е бил извършен от човек, поискал от Германия защита и убежище, това ще бъде много тежко за нас. Ще го преодолеем много трудно”, коментира още Меркел и сподели, че днешният ден е изключително тежък за цяла Германия.

Канцлерът призова цялата страна да е единна в траура и добави, че немските граждани не искат да живеят в страх от парализиращото ги злото.

"Не искам да живеем парализирани от страха от злото, колкото и да е трудно в момента. Ние ще намерим сили да живеем, така както искаме да живеем в германия - свободни заедно и отворени към света", каза в края на изявлението си германският канцлер.

Меркел заяви още, че ще отиде на мястото на трагедията по-късно днес.

По последна информация мъжът, шофирал камиона, идентифициран като Навед Б., е пакистанец, дошъл като бежанец в Германия в края на миналата година или началото на настоящата и преминал през Балканския миграционен път.