„Няма да има по-нататъшни разговори за бъдещето на отношенията Великобритания – ЕС, докато Лондон официално не информира за плановете си да напусне съюза”, каза германският канцлер Ангела Меркел.

Тя допълни, че се е договорила за това с лидерите на Франция и Италия Франсоа Оланд и Матео Ренци.

С това предупреждение Меркел визира Член 50, който урежда излизането на страна членка от ЕС. Процедурите по него трябва да бъдат задействани преди да се договорят бъдещите търговски и други отношения с блока.

По-рано през деня финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн заяви, че страната няма да задейства Член 50, докато няма ясна представа какви ще са отношенията с евросъюза след излизането на Великобритания.

Меркел допълни, че Германия, Франция и Италия ще работят заедно за даване на нов стимул на Европейския съюз. Областите, върху които ще се съсредоточат включват отбраната, растежа или осигуряването на работни места и конкурентоспособността.

„Не трябва да има период на несигурност”, заяви Меркел, като подчерта, че ЕС трябва да се противопостави на „центробежните сили” за излизане от ЕС в други държави.

Френският президент Оланд допълни, че няма нищо по-лошо от несигурността и призова Лондон да бъдат отговорни и да не губят време при излизането си от съюза.