Крайнодесният екстремист и масов убиец Андерш Брайвик отправи нацистки поздрав при пристигането си в съда за делото, по което той съди Норвегия. Брайвик обвинява родината си, че нарушава човешките му права като го държи в изолация.

37-годишният терорист съди норвежката държава за нарушаване на две клаузи от Европейската конвенция за правата на човека. Едната от тях гарантира правото на личен и семеен живот и кореспонденция, а другата забранява нехуманното отношение и наказания за затворници.

Брайвик се оплаква, че е държан в изолация от другите затворници и няма право на посетители.

Снимка: Reuters

Той се появява на публично място за пръв път от процеса срещу него през 2012 г. Оттогава е имал само един посетител – майка му, която е била допусната в затвора да го прегърне малко преди тя да почине от рак през 2013 г.

Снимка: Reuters

По време на престоя си в затвора масовият убиец неведнъж се оплаквал и  от лошите условия там.

През 2014 г. например поиска последен модел "Плейстейшън", въпреки че вече имаше предишния. Година по-рано той се записа да учи политически науки в Университета в Осло. Преди това пък обяви намерението си да създаде политическа партия, която законно да разпространява вижданията му.

Снимка: Reuters

"Той иска контакти с други хора", каза сега адвокатът му Остайн Сторвик.

Делото ще се гледа от днес до петък в преоборудван гимнастически салон в затвора в Шиен, южно от Осло, където Брайвик излежава присъдата си.

Снимка: Reuters

Генералната прокуратура в Осло обаче заяви, че няма основание да се води дело, тъй като "няма доказателства тъжителят да изпитва умствени или физически проблеми в резултат на затворническите условия".

Решението на съда ще бъде обявено в близките седмици.

Снимка: Reuters

Андерш Брайвик беше осъден на 21 години затвор, след като при две терористични атаки през 2011 г. уби 77 души.

Осем души загинаха при взрив на кола бомба в Осло, а други 68, повечето от които ученици, бяха застреляни по време на младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия.