Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ.

bTV се свърза с Бабиш по повод скандала с продажбата на ЧЕЗ – България. Въпросите ни зададоха в телефонно интервю колегите от партньорската телевизия в Чехия TV NOVA.

Ето отговорите на чешкия премиер:

– Имате ли съмнения, че процедурата за сделката за ЧЕЗ в България не е прозрачна?

– Ние като държава имаме 63% в ЧЕЗ и сме представени чрез Министерството на финансите. Надзорният съвет е бил избран по време на управлението на предишната коалиция. Надзорният съвет е имал съмнения за продажбата, но е бил убеден от Борда на директорите, че сделката е прозрачна, че купувачът и парите са прозрачни. И сега излиза, че в България има някакви съмнения. Трябва да кажа, че съм много притеснен от новините от България. Ще поискаме обяснение от директорите на ЧЕЗ чрез техните представители в Надзорния съвет. 

– Съществуват ли възможности за отмяна на сделката съгласно чешкото законодателство?

Нямаме намерение да анулираме тази сделка, подчерта чешкият премиер. Надзорният съвет, на базата на тези аргументи, неколкократно заяви, че всичко е наред, че ЧЕЗ ще си получи парите и че няма да има никакви допълнителни разходи. Тази сделка е одобрена и ние не сме в състояние да й повлияем. Има и миноритарни акционери. Това е решение на ЧЕЗ и нашите възможности за въздействие са минимални.

 Вижте още за скандала със сделката за ЧЕЗ във видеото: