Андрей Бабиш: Притеснен съм от новините от България, но Чехия няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ
Чешкият премиер отговори на въпроси на bTV, зададени от наша партньорска телевизия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 5
    6
Андрей Бабиш
Снимка: EPA

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ.

bTV се свърза с Бабиш по повод скандала с продажбата на ЧЕЗ – България. Въпросите ни зададоха в телефонно интервю колегите от партньорската телевизия в Чехия TV NOVA.

Ето отговорите на чешкия премиер:

– Имате ли съмнения, че процедурата за сделката за ЧЕЗ в България не е прозрачна?

– Ние като държава имаме 63% в ЧЕЗ и сме представени чрез Министерството на финансите. Надзорният съвет е бил избран по време на управлението на предишната коалиция. Надзорният съвет е имал съмнения за продажбата, но е бил убеден от Борда на директорите, че сделката е прозрачна, че купувачът и парите са прозрачни. И сега излиза, че в България има някакви съмнения. Трябва да кажа, че съм много притеснен от новините от България. Ще поискаме обяснение от директорите на ЧЕЗ чрез техните представители в Надзорния съвет. 

Нов трус заради сделката с ЧЕЗ: Борисов заподозря нов сценарий за сваляне на властта (ОБЗОР)Някой иска да повтори сценария с февруарските протести отпреди 5 години, заяви премиерът

– Съществуват ли възможности за отмяна на сделката съгласно чешкото законодателство?

Нямаме намерение да анулираме тази сделка, подчерта чешкият премиер. Надзорният съвет, на базата на тези аргументи, неколкократно заяви, че всичко е наред, че ЧЕЗ ще си получи парите и че няма да има никакви допълнителни разходи. Тази сделка е одобрена и ние не сме в състояние да й повлияем. Има и миноритарни акционери. Това е решение на ЧЕЗ и нашите възможности за въздействие са минимални.

Чешкият премиер – „в шок” от събитията след продажбата на ЧЕЗ-БългарияАндрей Бабиш нарече енергийната компания "държава в държавата"

 Вижте още за скандала със сделката за ЧЕЗ във видеото:

 

  • 5
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре