Германското подразделение на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" настоя правителството на Германия да разработи ясна политика за борба с расизма, предаде ДПА.

Призивът бе отправен на годишната конференция на организацията, която се провежда днес в германския град Дрезден.

Расизмът не е същото като десния екстремизъм и трябва да бъде разглеждан като проблем за цялото общество. Това каза генералният секретар на правозащитната организация в Германия Селмин Калискан преди конференцията, на която оповести доклад за престъпленията от омраза в страната.

Екип от централата на организацията в Лондон в момента работи в Германия, документирайки нападения на расистка основа в страната и правонарушения на полицията и съдиите, каза тя.

Калискан не посочи повече подробности, отбелязвайки само, че при нарушения на човешките права от полицията е много трудно да се намерят хора, които да са готови да говорят.

Докладът изучава продължаващия скандал около групировката "Националсоциалистически нелегални" (Nationalsozialistischer Untergrund) - дясноекстремистка терористична организация, убила девет имигранти, най-вече турци, между 2000 г. и 2006 година.

Текстът няма да бъде публикуван преди 2016 година, допълни правозащитничката. Дрезден е избран за конференцията, която е закрита за широката публика, заради организираните в града антиислямски протести на движението ПЕГИДА (PEGIDA).

Каликан отбеляза и увеличаващият се брой на нападенията срещу жилища за настаняване на бежанци в Германия.