Въпросът за достъпа на бежанци до територията на България, както и интеграцията им все още е обезпокоителен. Това се посочва в новия доклад на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл” за състоянието на човешките права по света през 2014 г.

През изминалата година условията на живот чужденците, искащи убежище в България, отчасти са се подобрили, но остават обезпокоителни проблеми.

Превантивните мерки и разследванията на властите в борбата с извършените престъпления от омраза в България са били недостатъчни през миналата година, се отбелязва в документа.

Останали са съмненията за надеждността и независимостта на разследванията във връзка с обвинения в полицейски произвол. Отбелязва се, че разследването за използване на прекомерна сила от страна на полицията по време на демонстрациите през юни 2013 г. не е било завършено през 2014 г.

В доклада се обръща внимание по-специално внимание на положението на сирийските бежанци, които са вече 4 милиона и много малък процент от тях са приети от европейски страни, за разлика например от Ливан, Турция и други съседни на Сирия страни.

„Има милиони бежанци от Сирия, а Европейският съюз е приел само няколко хиляди. Дори по-лошо, подтиква хората да се качват на лодки и да преплават Средиземно море поради липса на законни миграционни пътища”, заяви генералният секретар на организацията Салил Шети. През 2014 година в Средиземно море са загинали 3400 бежанци.

Съветът за сигурност да се откаже от право на вето

Международната организация призовава постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да се откажат от правото си на вето при вземането на решения в редица ситуации като геноцид, масови военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

„Амнести” е обезпокоена от действията на въоръжените групировки по целия свят. Става въпрос за безразборните нападения срещу цивилни граждани, извънсъдебни наказания, изтезания, отвличания. Става въпрос не само за "Ислямска държава", но също и групировки като „Боко Харам” в Нигерия, „Ал Шабаб” в Сомалия.

Освен това „Амнести” обръща внимание на огромната хуманитарна криза, влошаването на положението на бежанците, вътрешно разселените лица.

През тази „крайно” наситена с конфликти година „милиони цивилни” са били убити, а 15 милиона души са били изселени, което „вероятно представлява най-големият брой бежанци от Втората световна война“, заяви генералният секретар на организацията по време на пресконференция в Лондон.

Докладът, който разглежда спазването на човешките права в 160 страни, отбелязва, че в 35 от тях въоръжени групи са извършвали екзекуции.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас