Американското посолство в Анкара премахва ограниченията за издаване на визи в Турция
Решението за спиране на визовите услуги бе обявено няколко дни след ареста на служителя в американското консулство Метин Топуз
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
Американски визи
Снимка: iStock

Американското посолство в Анкара съобщи днес, че е премахнало всички ограничения за визовите услуги в Турция близо три месеца, след като Вашингтон спря издаването на неимиграционни визи за турски граждани, съобщава Ройтерс.

Американското посолство в Анкара обяви на 8 октомври, че временно спира всички неимиграционни визови услуги, а Анкара отговори с реципрочна мярка.

Решението на САЩ за спиране на визовите услуги бе обявено няколко дни след ареста на служителя в американското консулство в Истанбул Метин Топуз.

САЩ спряха визите на ТурцияЮжната ни съседка арестува служител на US консулството за шпионаж

В съобщение на американското посолство се посочва, че от октомври досега турското правителство се е придържало към уверенията, които даде на САЩ, че няма да бъдат разследвани, задържани или арестувани други местни служители на американските дипломатически мисии в Турция във връзка с изпълнението на служебните им задължения, посочва в. "Хюриет дейли нюз".

"Въз основа на придържането към тези уверения Държавният департамент е уверен, че състоянието на сигурността се е подобрило достатъчно, за да позволи пълно възобновяване на визовите услуги в Турция. Ние продължаваме да имаме сериозни безпокойства във връзка със съществуващите обвинения срещу местни служители на нашата мисия в Турция.

Също така сме обезпокоени заради случаите на арестувани в рамките на извънредното положение американски граждани. Американските официални представители ще продължат диалога с турските си колеги в търсене на удовлетворяващо решение по тези случаи", се посочва в съобщението.

На 6 ноември американското посолство обяви, че САЩ са възобновили частично издаването на визи в мисиите си в Турция.

Турция е възобновила частично издаването на визи в мисиите си в САЩСАЩ също са възобновили частично издаването на визи в мисиите си в Турция

Турското посолство във Вашингтон също съобщи днес, че е премахнало ограниченията на визовите услуги за американски граждани в отговор на решението на американското посолство в Турция да сложи край на продължилия месеци визов спор между двете членки на НАТО, предаде Ройтерс.

"Съгласно принципа на реципрочността ограниченията, които бяхме наложили във визовия режим за американски граждани, са премахнати едновременно", се посочва в съобщение на турското посолство, цитирано от Франс прес.

Турското посолство във Вашингтон обаче посочи, че не е дало на САЩ никакви гаранции във връзка със сътрудници на американските дипломатически мисии в Турция, спрямо които се води разследване.

"Ние не смятаме, че е правилно Съединените щати да твърдят, че са получили гаранции от Турция и да дезинформират американската и турската общественост", заяви турското посолство, като добави, че има сериозни безпокойства във връзка дела срещу турски граждани в САЩ.

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре