Американците Юджийн Фама, Ларс Питър Хансен и Робърт Шилър спечелиха тазгодишната Нобелова награда за икономика за изработването на нови методи за изучаване тенденциите в пазарите на активи.

Кралската шведска академия на науките обяви в понеделник, че тримата са положили основите на съвременното разбиране на цените на активите.

Макар да е трудно да се предскаже дали цената на акции или облигации ще тръгне нагоре или надолу в краткосрочен план, то вече е възможно да се предвидят движения за период от три години или повече, твърди Академията.

74-годишният Фама и 60-годишният Хансен си партнират с Университета в Чикаго. 67-годишният Шилър е професор в Университета в Йейл.

Американските изследователи доминират в категорията през последните години, като последният път, когато сред победителите не е имало жител на САЩ, е бил през 1999-а, припомня „Файненшъл таймс”.

Носителите на призовете във всичките шест категории на стойност 1,2 милиона долара за 2013-а вече бяха обявени.

Икономическата обаче не е Нобелова награда в същия смисъл като тези за медицина, химия, физика, литература и мир, които са създадени от Алфред Нобел през 1895 година. Шведската централна банка добавя икономиката през 1968 година в памет на Нобел.