Американският щат Арканзас изпълни първата смъртна присъда от 12 години насам
Лъдел Лий беше осъден на смърт за убийството на своя съседка през 1993 г.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Смъртоносна инжекция
Снимка: iStock

Американският щат Арканзас изпълни първата смъртна присъда от 12 години насам.

Лъдел Лий, който е осъден на смърт за убийството на своя съседка през 1993 г., беше екзекутиран със смъртоносна инжекция снощи в затвора „Къминс Юнит”. Лий е първият затворник, осъден на смърт и екзекутиран в Арканзас от 2005 г. насам.

Присъдата му беше изпълнена минути преди да изтече срокът на заповедта за екзекутирането му, след като Върховният съд на САЩ отхвърли подадени в последния момент обжалвания от неговите адвокати. 

Мисисипи одобри екзекуциите чрез газова камера или електрошокТе ще се използват в случай че съдилищата попречат на щатските власти да закупят медикаментите за смъртоносна инжекция

Повече от 20 години той очакваше смъртта си. Изпълнението на смъртното наказание беше задържано, след като неговите адвокати подаваха множество искове пред различни съдилища. Лий от години настояваше, че е невинен, и искаше да му бъдат направени ДНК-тестове, които според адвокатите му можеха да докажат неговата невинност.

Осъдени на смърт
Снимка: Reuters

Екзекутирането на Лий беше част от план на властите в Арканзас за изпълнение на смъртните присъди на осем затворници, преди на 30 април да изтече срокът на годност на медикамент, използван в смъртоносните инжекции. Първоначално се планираше да бъдат изпълнени четири двойни екзекуции за 11 дни този месец. Това обаче беше спряно със съдебни решения.

Две екзекуции са насрочени за 24 април, а една за – 27.

По материали на БТА
  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре